Sajnos kevés fajta zabkeksz vagy zabkorpa keksz kapható. Vagyis inkább olyanból van kevesebb, ami cukormentes. Viszont néhány perc előkészület és néhány perc sütés után igazi finomságot kapunk, ha magunk készítjük.
Ez egy alaprecept, ami sokféleképpen variálható, bővíthető, többszörözhető. Tulajdonképpen bármi beletehető, vagy cserélhető benne, ízlés szerint.
Kétféle változatban készítettem: vaníliás-gyömbéres-csokidarabos és kakaós-mazsolás ízekben
Hozzávalók:
25 dkg zabkorpa Én ezt próbáltam ki: Ataisz zabkorpa
1 teáskanál négyszeres édesítő, én a Dia-Wellnesst használom: Dia-Wellness Paleolit Cukorhelyettesítő 1: 4 500g
1 teáskanál vaníliás cukor: Szafi Reform Vaníliás Ízű Eritrit 250g
vagy Bourbon vaníliás xilit: Nyírfacukor Bourbon Vaníliás Xilit 10g
1 teáskanál sütőpor
1 tojás
1 teáskanál reszelt gyömbér
1 evőkanál natúr joghurt (természetesen lecserélheted laktózmentes joghurtra)
Én még tördeltem bele egy kis maradék csokit 😉
Elkészítés:
Amíg a sütő előmelegszik 180 fokra, addig össze tudod állítani a tésztát:
Ha ebben a sorrendben rakod, akkor nagyon könnyű dolgod lesz: először a zabkorpa, az édesítő, a sütőpor, gyömbér, aztán a tojás, mert ezek fix mennyiségek
és a legvégén a joghurtot, mert annak a mennyiségével tudsz játszani, ha nem elég lágy vagy kemény a tészta.
Összekevered, kiformázod kanállal és már teheted is a sütőpapírra.
Kb. 15-20 percig sütöd és tálalhatod.
A másik ízesítés:
Hozzávalók:
25 dkg zabkorpa, ugyanaz, mint az előbb: Ataisz zabkorpa
1 teáskanál négyszeres édesítő, én a Dia-Wellnesst használom: Dia-Wellness Paleolit Cukorhelyettesítő 1: 4 500g
1 teáskanál fahéj
1 evőkanál kakaópor
1 teáskanál sütőpor
mazsola ízlés szerint
1 tojás
15 dkg kókuszzsír, nálam ez szerepel: Éden Prémium Kókuszolaj 1000ml
A sorrend hasonló, itt a kókuszzsír mennyisége variálható, és az ízesítés.
Az elkészült kekszek: