Több alkalomra is lehet szervírozni ezt a finom paleo kalácsot, ami gluténmentes, tejmentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz.
Az egyszerű mégis nagyszerű kalács alkalmas egy leves utáni második fogásnak, de vendégek fogadásához is, mert amennyire látványos annyire kevés vele a feladat.
Tészta hozzávalói:
200 g Szafi Reform kenyér és péksütemény lisztkeverék Itt elérhető: Szafi Reform Csökkentett Szénhidrát-tartalmú Kenyér és Péksütemény Lisztkeverék 1000g
50 g Szafi Reform kristályos eritrit Itt elérhető: Szafi Reform Eritrit 1000g
2 g Szafi Reform himalaya só Itt elérhető: Szafi Reform Himalaya Kristálysó fehér finomszemcsés 500g
20 g 100%-os citromlé Én ezt használtam: Biorganik Bio Citromlé 100% 1000ml
30 g Szafi Reform puha kókuszolaj Itt elérhető: Szafi Reform Kókuszolaj-Kókuszzsír 1000ml
3 db M-es tojás (156 g)
110 g víz
+ 10 g Szafi Reform kenyér és péksütemény lisztkeverék a gyúráshoz és formázáshoz Itt elérhető:Szafi Reform Csökkentett Szénhidrát-tartalmú Kenyér és Péksütemény Lisztkeverék 1000g
Töltelék hozzávalói:
70 g őrölt mák
40 g Szafi Reform kristályos eritrit Itt elérhető: Szafi Reform Eritrit 1000g
10 g bio citromhéj
1 db M-es tojás fehérje (34 g)
A hajtások közé:
8 szem negyedekbe vágott szilva (117 g)
Sütés előtti kenéshez:
1 db M -es tojássárga
Sütéshez:
20 cm átmérőjű, magas falú szilikon tortaforma
Sodó hozzávalói (3 adaghoz):
5 dl híg kókusztej Én ezt használtam: Koko Dairy Free Kókusztej Ital Natúr 1000ml
6-8 dkg (ízlés szerint) Dia-Wellness negyedannyi cukorhelyettesítő Itt elérhető: Dia-Wellness Negyedannyi-Ugyanannyi Cukorhelyettesítő 1:4 500g
4 dkg Szafi Fitt nyílgyökérliszt Itt elérhető: Szafi Reform Nyílgyökérliszt 500 g
2 S-es tojássárgája, plusz a tojások felvert habja
vanília őrlemény Én ezt használtam: Szafi Reform Paleo Bourbon vanília őrölt 2g
Tészta elkészítése:
Mérjük ki a folyékony alapanyagokat, adjuk hozzá az eritritet és keverjük egyneművé.
Öntsük bele a lisztet és kanállal dolgozzuk csomómentesre.
Rakjuk 15 percre hűtőbe.
Addig keverjük össze a tölteléket.
Készítsük elő a szilvát, tojássárgát és a sütőformát.
Ha letelt a pihentetési idő:
Lisztes felületen gyúrjuk át a tésztát.
Sodorjunk belőle egy 70 cm-es rudat.
Lapítsuk ki a tésztát 13 cm szélesre.
Egyenletesen osszuk el rajta a tölteléket.
Végük tekerjük fel, mint a bejglit.
Helyezzük formába csigaalakban és rakjuk a hajtások közé a szilvát.
Kenjük le a tojássárga felével.
Mielőtt a sütőbe helyeznénk kenjük rá a maradékot.
Kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra addig pihenjen a tészta. (ez kb. 12 – 15 perc)
Sütés: 200 fokra előmelegített sütőben (alsó – felső program) 50 perc.
Megjegyzés:
A nyers tészta puha lesz, de könnyen kezelhető nem fog leragadni a gyúrófelülethez.
Ha eltörne a tészta mikor a formába rakjuk, ne ijedjünk meg, nyugodtan igazítsuk össze őket. A sütés végén nem fog látszódni.
Ha a szilvákat elhelyeztük a tekerések közé kissé nyomjuk a tésztába őket.
Hűtőbe a nagy meleg miatt kell tenni, hogy megkössön a kókuszolaj benne.
Fogyasztás előtt szórjuk meg poreritrittel és vágjuk 12 szeletre.
Sodó elkészítése:
A 4 dl tejet, a vaníliát és a „cukrot” keverjük össze, majd tegyük fel forrni.
A maradék tejet a nyílgyökér liszttel és a tojás sárgájával keverjük simára, majd öntsük a felforrt tejhez.
A tojásfehérjéket egy kis „cukorral” összekeverve verjük habosra, majd a habot lassan forgassuk bele a felforrt pudingba, ezzel lazítva az állagát, pár másodperc múlva kész is.
Tökéletes az állaga és az íze is.
Az alap recept Szafi recept, az elkészült termék saját készítés a képpel együtt.