A karácsonyi készülődés első receptjeként hozom ezt a klasszikus süteményt, ami nem hiányozhat az ünnepi asztalról.
Tészta recept
150 g Szafi Reform szénhidrátcsökkentett, gluténmentes kenyér és péksütemény lisztkeverék Itt elérhető: Szafi Reform Csökkentett Szénhidrát-tartalmú Kenyér és Péksütemény Lisztkeverék 1000g
40 g őrölt mandula Én ezt használtam: Natur-Food Mandulabél 200g
30 g kristályos eritrit Én ezt használtam: Naturmind Eritritol 500g
20 g vaníliás eritrit Én ezt használtam: Szafi Reform Vaníliás Ízű Eritrit 500g
1 g himalaya só Én ezt használtam: Naturmind Himalaya Kristálysó Finom Fehér 500g
10 g citromhéj
20 g 100% citromlé Én ezt használtam: Alce Nero Bio 100% Citromlé 250ml
2 db M-es tojás (104 g)
1 db M-es tojás sárgája (18 g)
40 g kókuszolaj Én ezt használtam: Trendavit Kókuszolaj 1000ml
+ 12 g lisztkeverék a gyúráshoz és nyújtáshoz
Töltelék
150 g kajszibarack lekvár Én ezt használtam: Dia-Wellness Kajszi Lekvár 380g
Elkészítés
Mérjük ki külön edénybe a száraz alapanyagokat és a citromhéjat.
Adjuk hozzá az olajat és morzsoljuk össze.
Egy kisebb edénybe keverjük össze a tojásokat a citromlével, majd öntsük a liszthez és gyúrjuk össze.
Ezután takarjuk le fóliával és rakjuk a tésztát 20 percre a hűtőbe.
Ha letelt a pihentetési idő, lisztes felületen gyúrjuk át a tésztát (ha nagyon megkeményedne és törik, ne ijedjünk meg, mert a kezünk melegétől meg fog puhulni és könnyen tudunk vele bánni ).
Nyújtsuk 4 mm vastagra és szúrjunk belőle egész, valamint lukas közepű formát.
(Az első nyújtás során még több alálisztezést igényel, de a későbbikekben már alig kell, nem ragad.)
A leeső széleket addig gyúrjuk, nyújtsuk és szaggassuk ki, míg az összes tészta elfogy.
Rakjuk őket a tepsire.
Süssük papíros tepsi 180°C-on kb. 15 percig. Ha kihűltek a linzerek töltsük meg őket a lekvárral és rakjuk őket jól záródó dobozba.
Másnapra megpuhulnak. (Ha reggel készítjük, akkor már estére jó lesz.)
Fogyasztás előtt szórjuk meg őket por eritrittel.