speciális főzőkrémek, tejszínek,
Konyhaművészeti szempontokból fontos helyen szerepelnek a tejszínek, de a laktózérzéknység és vele együtt a növényi tejhelyettesítők elterjedésével párhuzamosan a tejszínekre is kellett alternatív megoldás. A növényi tejszínek is kizárólag növényi alapanyagból készülnek, így tejfehérje, laktóz és koleszterinmentesek is, tehát különböző diétákba könnyen beépíthetjük, sőt vegetáriánusok, vegánok számára is kitűnő alternatíva lehet a hagyományos tejszín helyett. Ízük kevésbé semleges, inkább édeskés. Habbá verni, mint a hagyományos tejszínt, kevésbé lehet, de mártások, sodók alapjának tökéletesek. Számos megoldás létezik manapság, így bátran lehet fantáziálgatni a konyhaművészeti remekekről a laktózérzékenyeknek, vegánoknak, egészséges életmódot követőknek, de kínálatunkban helyett kaptak egyéb, cukormentes tejszínek, tejszínhabok is a növényi tejszíneken kívül,hogy teljes legyen a paletta.