Gluténmentes natúr zabpehelyliszt.
Összetevők:
zabpehely
Felhasználása: kásákba, müzlikbe, süteményekbe.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: 1639 kJ / 388 kcal
Zsír: 7 g
– amelyből telített zsírsavak: 1,1 g
Szénhidrát: 69 g
– amelyből cukor: 0,5 g
Fehérje: 10 g
Só: 0,003 g
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Glutén- és allergénmentes üzemben csomagolva!
Származási ország: Egyesült Királyság.
Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak. Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, cégünk nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti. A jelen információ kizárólag személyes felhasználásra szolgál, és azt nem lehet semmilyen módon, a vállalkozásunk előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül, vagy megfelelő tudomásulvétele nélkül felhasználni.
Tudástár
A zab történelme
Kezdetekben csupán gyomnövényként és takarmánynövényként volt ismert. Elsősorban lovak etetésére használták, feltehetőleg innen erednek ‘zabál’ és ‘zabos’ kifejezéseink. Termesztésének kezdete a Római Birodalom fennállásának idejére tehető, később nemesítésében lehetőséget láttak az angolok és a németek is. Egymással versenyezve a lakosság számára kísérletezték ki a különböző zabfajtákat.
A zab az a kalászos növény, amely kimondottan szereti a hűvösebb, csapadékos éghajlatot. A skótok életében kitüntetett szerepet töltött be: úgynevezett Meal Monday szünetet is bevezettek az iskolákba, hogy a tanulók is segíteni tudjanak betakarításában. Azért, hogy elkészítése a legtökéletesebben sikerüljön, különböző szokásokat is bevetettek: óramutató járásával megegyező irányban kavargatták és állva fogyasztották.
A pehely alkalmazása Will Keith Kellog és testvére nevéhez fűződik. A füst- és alkoholmentes légkör mellett a betegek diétájára is nagy hangsúlyt fektettek a kórházban. A gyomrot megterhelő reggelik helyett gabonapelyhek fogyasztást javasolták. Azért, hogy a pelyhek jobban megpuhuljanak, kísérletképpen hengerekkel kilapították és szárították azokat. Ehhez a kultúrnövényhez egy népi mondásunk is kapcsolódik, amely igazi valóságtartalommal bír. ‘Elmehet Kukutyinba zabot hegyezni’ kifejezést azokra az emberekre használják, akiknek nem sokat ér munkájuk. A Maros közelében található pusztát hívják Kukutyinnak, amit a helyiek zabbal vetettek be. A folyó áradásakor csónakokkal aratták le a kalászokat. Egy munkanélküli ember munkát kért, akit zabhegyezésre küldtek, így került be mondásaink közé.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.