A tojás is azon ételek közé tartozik, aminek a felhasználása igen sokrétű.
A tekercsben elkészített változat is tartogat magában változatosságot. Én most sonkával készítettem, na meg sajttal, remélve, hogy megolvad, amikor a meleg, sült tojásra teszek belőle és feltekerem.
De gazdagítható gombával vagy más zöldségekkel, sőt, én még találkoztam házi kolbásszal készített változattal is.
A salátákban van, aki az íze nincs zöldségeket látja, pedig ezek is izgalmasak tudnak lenni. Ezzel az intenzív öntettel jó párost alkotnak.
Tojástekercs hozzávalói
10 tojás
1 teáskanál cukormentes ételízesítő Én ezt használtam: Éden Prémium Sómentes Ételízesítő 250g
1 teáskanál himalaya só Én ezt használtam: Naturmind Himalaya Kristálysó Finom Fehér 500g
2 evőkanál kölesliszt Én ezt használtam: Éden Prémium Kölesliszt 500g
1 kis pohár tejföl
petrezselyem
30 dkg pulykasonka (kb. 20 szelet)
30 dkg trappista sajt (kb. 20 szelet)
Elkészítés:
Az egész tojásokat jó habosra felverjük. Beletesszük az ételízesítőt, a sót, a lisztet és a tejfölt.
Ízlés szerint petrezselymet is keverhetünk bele.
Jól összekeverjük, sütőpapírra öntjük egy nagyobb méretű tepsibe, és 180 fokon kb. 10-15 percig sütjük. Ha fogpiszkálóra nem ragad rá, akkor jó.
Közben előkészítjük a vékonyra szeletelt sonkát és sajtot, hogy gyorsan a kisült tojásra tudjuk rakni. Ha elkészült a tojás, leszedjük a sütőpapírról és rárakjuk a sonkát, erre pedig a sajtot. Gyorsan és szorosan feltekerjük, bebugyoláljuk a sütőpapírba, majd kéztörlőbe, hogy jó melegen legyen, és megolvadjon benne a sajt .
Ha kihűlt, hűtőszekrénybe rakjuk, majd lehet szeletelni.
Madársaláta francia kerti öntettel
A salátához
10 dkg madársaláta
1 kis fej lila hagyma
Az öntethez
4 ek olívaolaj (extra szűz) Én ezt használtam: Bertolli Olivaolaj Extra Vergine Gentile 500ml
5 ek tárkonyecet
1 gerezd fokhagyma
10 dkg paradicsom
0.5 db zöldpaprika
0.5 kis db vöröshagyma
9 levél bazsalikom
1 csokor petrezselyem
só ízlés szerint Én ezt használtam: Naturmind Himalaya Kristálysó Finom Fehér 500g
bors ízlés szerint (frissen őrölt) Én ezt használtam:Erdészné Konyhája Őrölt Feketebors 20 g
1 dl olívaolaj Én ezt használtam: Bertolli Olivaolaj Extra Vergine Gentile 500ml
Elkészítés
- A lila hagymát cikkekre vágjuk.
- Tálra tesszük a salátát, tetejére az újhagymát.
- Az öntettel áthúzzuk.
Az öntet készítése:
- A leveleket apróra, a zöldségeket kockára vágjuk.
- Az összes hozzávalót az 1 dl olívaolaj kivételével összeturmixoljuk.
- Amikor krémszerűvé összeállt a dresszing, kóstolunk és az olívát is hozzáadjuk.