Kedves Vásárló!

Tájékoztatunk, hogy a kiszállítás 2022.10.29. (szombat) és 2022.11.01. (kedd) között SZÜNETEL.
Megértésed köszönjük!

Cukormentes

Egy nem vitatható tény, amennyiben egészségesen szeretnénk élni, akkor a cukor, beleértve a rejtett cukrokat is, hiszen a készételek nagyon nagy része tartalmaz glükóz-fruktóz szirupot, nem lehetnek a táplálkozásunk elemei.

A felvágottak, a turmixok, a gyümölcsjoghurtok, a lekvárok, de időnként még a mirelit halrúd is cukorral készül. Tele vannak az ételeink cukorral, vagy könnyen azzá alakuló összetevőkkel.

A finomított szénhidrátokat szintén ez a helyzet, mert ezeket ugyancsak cukorrá alakítja át szervezetünk.

Tehát nem csak a finomított cukrok, hanem a finomított liszt, vagy a keményítő is cukorra bomlik le a szervezetben. Így pl. a zsömle, a spagetti, a sült burgonya, is ebbe a kategóriába tartozik.

Sajnos sok helyen találkozni téves elnevezésekkel és cukormentesnek neveznek olyan termékeket is, amihez nem adtak cukrot, de természetéből adódóan tartalmaz cukrot.

 Kínálatunkban csak olyan termékek szerepelhetnek, amik valóban

 

  • CUKORMENTESEK és a cukor sokféle elnevezése is ide sorolandó mint.pl. a fruktóz, glükóz-fruktóz szirup, nádcukor, dextróz, maltodextrin, méz stb. Figyelve továbbá a rejtett cukrokra, hiszen sok olyan termékben van cukor, amiről nem is gondolnánk, mert nem édesipari termék.

 

 

  • Vagy csak TERMÉSZETBEN ELŐFORDULÓ CUKROK vannak bennük, de azok is minimális mennyiségben, vagy van mellette olyan összetevő, ami lassítja annak felszívódását.

 

  • Illetve HOZZÁADOTT CUKROT NEM TARTALMAZ és ha van benne természetben előforduló cukor, akkor az összetételében tartalmaz olyan összetevőt, ami lassítja annak felszívódását.

 

Cukorra, illetve finomított szénhidrátokra nincsen szüksége szervezetünknek. A cukornak nincs tápértéke, üres kalória csupán, viszont függőséget okoz. Legyen az sima kristálycukor, barna cukor, nádcukor, természetes szirup vagy bio bármi, ha nem nyers gyümölcs formájában vesszük magunkhoz, a cukor kifejezetten káros az egészségünkre.

A szervezetnek nincs sok dolga a cukorral: amint elfogyasztjuk, egyből felszívódik, és jókora adag inzulin szükséges a cukormennyiség elszállításához. Nem sokkal később a vércukorszintünk a bokánkig süllyed, és úgy érezzük, azonnal némi cukorhoz kell jutnunk, ha nem szeretnénk elaludni.

Azonban nem csak az inzulin ingadozik ilyen drasztikus mértékben a cukorfogyasztás hatására. Az endorfin szintjét is megemeli, ami az agyban a hangulatfokozásért felelős hormon. A cukor a szervezetben kémiai úton hozza létre a jókedvet, ezért is szeretjük annyira a csokoládét, a süteményt, vagy a fagylaltot, amikor némi vigaszra van szükségünk.

 Ha folyamatosan bombázzuk a szervezetünket nagyobb mennyiségű cukorral, akkor egy idő után az endorfintermelő részleg működése lelassul, vagy teljesen le is zár, hogy megfelelően tudja szabályozni az agyban levő endorfin mennyiségét. Ettől viszont a szervezetben jelen levő endorfin mennyisége csökken, amitől lehangoltak, lassúak, sőt, akár depressziósak is lehetünk.

Így automatikusan újabb adag cukorra vágyunk, hogy szinten tartsuk a hangulatunkat. Ez pedig egy igazi ördögi kört hoz létre, vagyis magát a cukorfüggőséget.
Valójában nem közvetlenül a cukor okozza a hangulatingadozást, hiszen annak hatása egy órán belül megszűnik. A szervezetben levő inzulinlöket hosszabb távú hatása, és az endorfintermelés egyensúlyának felborulása együttesen hozza létre a depressziós állapotot. A test fizikailag nagymértékű fáradtságot érzékel, a hangulatunk pedig letargikus lesz. És aztán újból a cukorért nyúlunk, hiszen attól „jobban érezzük magunkat”.

Ráadásul hiába kívánod állandóan a cukrozott kajákat, ezektől sosem lesz teltségérzeted és az egész kezdődik elölről. A végén pedig már ott tartasz, hogy az ajánlott napi kalóriabeviteled többszörösét fogyasztod el pár óra alatt. A cukorral azonban nem a kalóriatartalma a fő probléma, hanem a testre gyakorolt hatása. Noha a kis adagok ártatlannak látszanának, valójában nagyon gyorsan el lehet érni az egészségtelen mennyiséget.

A cukorfogyasztásnál nem számítódik bele az olyan cukor, amit az egész zöldségek, gyümölcsök tartalmaznak, ezeket ugyanis a cukrok felszívódását lassító rostok kíséretében viszed be, így másképp hatnak.  A legrosszabb eset azonban az, amikor cukros üdítőt vagy cukrozott kávét, teát stb. iszol, ilyenkor ugyanis a folyadékból nagyon hamar tápanyaghoz jut a szervezeted. Ha hirtelen löket formájában érkezik a cukor, mellyel hirtelen nem tud mit kezdeni a test, akkor elkezdenek épülni a zsírtartalékok.

A finomított cukor nemcsak az inzulinszintet emeli meg, amivel a szervezetet a felhalmozásra buzdítja, de mert az emelkedést hirtelen inzulincsökkenés követi, hamarosan újból éhségérzetet kelt. Mivel a mindennapi energiaszükségletnek csak mintegy 10 százalékát kellene cukorból fedeznünk, az pedig az elfogyasztott gyümölcsök és tejtermékek révén hamar összeadódik, a finomított cukor nemcsak a diabétesz kialakulásáért felel, de szerepe van az elhízásban is. Ha viszont túl sokat eszel belőle, nem csak az elhízás következményeivel kell számolnod, és a fent említett cukorfüggőséggel.

Lebontása B1-vitamint von el a szervezetből, s így ingerültséghez és agresszióhoz vezethet. Serkenti az adrenalintermelődést, s túlzott adrenalintúlpörgést, székrekedést, légzési panaszokat és további stresszes tüneteket okoz. Megköti a vérben a húgysavat, amely köszvényt eredményezhet. A szervezet, hogy a vér savtartalmát közömbösítse, kalciumot von ki a csontokból, csontritkulást és fogszuvasodást idézve elő.

Összefoglalva a cukorfogyasztás számos betegséggel hozható összefüggésbe. Ezekből a leggyakoribbak:

  • Mivel a cukor csak üres kalóriákat tartalmaz, ezért az emésztéshez szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket kivonja a szervezetből, kimerítve ezzel a tartalékokat és hiánybetegségeket okoz elő.
  • Króm- és rézhiányt okozhat a szervezetben.
  • Elhízás: a cukor tiszta energia, a fel nem használt energia zsír formájában raktározódik el a májban és a szövetekben.
  • A cukor felelős az érelmeszesedésért is, mivel sok zsír rakodik le az érfalakra és azok ezáltal elvesztik rugalmasságukat, így szív-érrendszeri betegségeket okoz
  • A túlzott cukorfogyasztás következtében könnyen kialakul a hasnyálmirigy-elégtelenség, hiszen olyannyira megterheli a hasnyálmirigy inzulin termelésért felelős sejtjeit, hogy azok kimerülnek és nem képesek ellátni feladataikat, így először cukorbetegség előszobájába érkezünk, ami az IR(inzulin rezisztencia),majd egyenes út vezet a cukorbetegséghez
  • A vesék finom szűrőit szintén károsíthatja a túl sok édesség. A diabétesz az egyik leggyakoribb oka a veseelégtelenségnek.
  • Fogszuvasodást okoz, elősegíti a száj- és fogágybetegségek kialakulását.
  • Gyerekeknél hiperaktivitást, ingerültséget, koncentrációs zavarokat okoz valamint csökkentheti a növekedési hormon hatását.
  • Növeli a vér koleszterinszintjét.
  • Hozzájárul a csontritkuláshoz, mozgásszervi betegségekhez, ízületek gyulladásos problémiához
  • Számos daganatos betegség kialakulásához vezethet, mivel táplálja a rákos sejteket
  • Gyorsítja az öregedési folyamatokat, mert a bőr fehérjéi beépítik saját szerkezetükbe a cukrot. Ez felgyorsítja a folyamatokat, így mély ráncokhoz vezet.
  • Növeli az allergiára való hajlamot
  • Károsítja a májat és az idegsejteket, emésztési problémákat és
    fokozott ingerlékenységet okoz.
  • Hozzájárul a kalcium hiány és az érelmeszesedés kialakulásához,
  • Megakadályozza a zsírsejtek bontását.
  • Cukor jelenlétében a C-vitamin sem tud hasznosulni. Legyengíti az immunrendszert, ami önmagában rengeteg problémához vezet hosszú távon.
  • A nemi szervekre a cukor az érrendszeren keresztül hat. A gyengülő vérkeringés a férfiaknál impotenciához, a nőknél a libidó csökkenéséhez vezethet.

Ezért nevezik fehér halálnak, amit az orvosok szimplán csak csendes gyilkosként emlegetnek. Csendes, mert nem azonnal jelentkeznek a tünetek, csak fokozatosan növekszik a súlyod, és közben akár halálos problémák is kialakulhatnak.

Ezért szerepel fő helyen és mondandónk között a cukormentesség. Ellenben ez nem jár lemondásokkal. Nem jeleni azt, hogy soha többé nem ehetsz meg egy finom süteményt, egy ízletes tésztát, csokoládét, vagy íze nincs kenyereket.

Számos alternatíva létezik és célunk, hogy megmutassuk, elérhetővé tegyük számodra a minőségi ételeket és megoldásokat webáruházunk formájában, illetve segítsünk ezek felhasználásában.

Hisszük, hogy lehet egészségesen jókat és finomakat enni, csak tudni kell a módját megválasztani és felhasználni.

Értesülj akcióinkról, újdonságainkról!

Feliratkozás a Lifestylexpress hírleveleire


MIT KERESEL?